zubni implantati

Zubni implantati omogućuju da umjetni zub izgleda i funkcionira poput tvojih prirodnih zuba. Oni mogu biti opcija ako vam nedostaju jedan ili više stalnih zuba.

Šta je zubni implantat?

Zubni implantat može zamijeniti jedan ili više prirodnih zuba koji su izgubljeni zbog ozljede, bolesti desni, karijesa ili infekcije. Postoji i druge opcije da nadomjestiš izgubljene zube, ali u određenim slučajevima implantati mogu biti jedina opcija da izbjegneš nošenje totalne proteze.

Implantati se postavlja samo ako ima dovoljno prostora i kosti na području gdje nedostaje zub.

Ako zub nedostaje određeno vrijeme, dešava se da se kost viličnog grebena povuče, pa će biti potrebno uraditi augmentaciju kosti odnosno odavanje umjetne kosti prije postavljanja implantata.

Ugradnja implantata u Sarajevu

Postupak implantacije zuba obično Stomatološkoj ordinaciji Širbegović, a izvodi ga naš tim stručnjaka obučenih za oralnu hirurgiju i restorativnu stomatologiju.

oralno zdravlje

Postupak ugradnje zubnih implantata

Implantat je izrađen od titana, koji se smatra biokompatibilnim materijalom što omogućava da ga organizam prihvati i ne odbaci kao strano tijelo. Umjetni korijen predstavlja potporu za umjetne zube (krunice ili proteze) se osjećali stabilno i stapali se s vašim okolnim zubima.

Postupak ugradnje je dugotrajan proces i traje od tri do šest mjeseci, a po nekada i duže.

Pokreni video

Postupak implantacije zuba je ambulantna operacija i odvija se u više faza u razmaku od nekoliko mjeseci. To zahtjeva više posjeta ordinaciji uključujući konsultacije, operaciju, kontrole i konačno postavljanje krunice ili protetskog rada.

U prvoj fazi, hirurškim putem se postavljanju implantati. Dobit ćete jaku lokalnu anesteziju kako ne biste osjećali bol ili nelagodu. Na desni se pravi rez kako bi postavili implantat u viličnu kost na mjesto zuba koji nedostaje.

Nakon postavljanja implantata, zatvara se zubno meso nad implantatom i započinje proces zarastanja implantata.

zubni implantat

U drugoj fazi, fazi oporavka, čekamo da kost prihvati implantat. Taj se proces naziva oseointegracija i ona traje nekoliko mjeseci (najčešće tri mjeseca). Implantat je izrađen od titana, koji se smatra biokompatibilnim materijalom što omogućava da ga organizam prihvati i ne odbaci ga kao strano tijelo.

KO SU Kandidati za ugradnju zubnih implantata

Prema Američkom udruženju oralno-maksilofacijalnih hirurga prosječna stopa uspješnosti implantacije veća je od 95%. Uspjeh ugradnje implantata može ovisiti o tome gdje se nalaze zubi koji nedostaju.

Osobe s hroničnim bolestima poput dijabetesa, reumatidnog artritisa, ili sa malignim tumorskim oboljenjima nisu kandidati za zubne implantate, jer bolesti mogu ometati zacjeljivanje i prihvatanje implantata nakon operacije.

Ako pušite, dobro bi bilo da prestanete, jer pušenje može usporiti zacjeljivanje.

Jako je važno da doktoru saopštite svoju istoriju bolesti i životne navike kako biste bili sigurni da ste kandidat za postupak.

Djeca u razvoju neće moći ugraditi zubni implantat dok im se rast i razvoj vilice ne završi.

PRIPREMA ZA UGRADNJU IMPLANTATA​

Prije zahvata doktor će te dealjno pregledati. Napravit će 3D rendgen snimak na osnovu kojeg će se uraditi plan za operaciju implantacije.

Kad se plan uspostavi i potvrdi se da ste dobrog zdravlja, zakazat ćemo termin za operaciju.

Ako pušiš, poželjno je da privremeno ili trajno prestanete pušiti kako bi povećali za uspješnost zahvata.

Zbog nešto jače anestezije dobro bi bilo da organizujete da vas taj dan neko dovede kući. Pošto se radi u lokalnoj anesteziji, možeš pojesti lagani obrok nekoliko sati prije zahvata.

zubni implantati

PROMJENE U NAČINU ŽIVOTA PRIJE OPERACIJE​

Pušenje može smanjiti uspjeh prihvatanja zubnih implantata, jer usporava zacjeljivanje.

Svaki pacijent liječi različito, pa može proći i do šest mjeseci prije nego što se mogu postaviti zamjenski zubi

Jednom kada se utvrdi da je implantat siguran, preko implantata se postavlja spojni dio nazvan abadment ili nosač. Ovo je dio koji povezuje implantat i keramičku krunicu ili navlaku za zub.

Kada vam zubno meso zacijeli, doktor će napraviti otisak za protetski rad na implantate.

OPORAVAK NAKON UGRADNJE IMPLANTATA​

Nakon ugradnje implantata, možete imati modrice, otekline, manja krvarenja i bol. Savjetujemo da jedete mekanu hranu i toplu juhu. Da bi oporavak bio lakši i bez ikakve boli, propisat ćemo lijekove protiv boli (ibuprofen).

NJEGA I ODRŽAVANJE ZUBNIH IMPLANTATA​​

Zubni implantati obično zahtijevaju istu oralnu higijenu kao i prirodni zubi. Da bi ih održali zdravima, perite zube dva puta dnevno, koristite zubni konac i obavljajte redovne kontrole.

cijena zubnih implantata

Nažalost, ugradnja implantata svrstava se u red najskupljih stomatoloških intervencija. Cijena zubnih implantata u BiH se kreće od 800 KM do 1.500 KM po jednom zubu.

Kod nas cijena zubnog implantata je od 1.200 KM, pa na više.  Uzmite u obzir da ovo nije konačna cijena, nego samo cijena ugradnje titanijskog vijka.

Ugradnja abadmenta i protetski rad se plaćaju dodatno.

 

FINANSIRANJE zubnih implantata

Činjenica je da zdravstveno osiguranje i osiguravajuće kuće ne pokrivaju troškove ugradnje implantata. 

Mi vam nudimo opciju plaćanja na rate putem šoping kartica poslovnih banaka u BiH ili putem beskamatnih kredita do 3 godine otplate.

kontakt

Ako ste zainteresirani za implantat, javite nam se. Mi ćemo procijeniti da li si kandidat za ugradnju implantata, procijeniti potrebno vrijeme za ugradnju i uraditi plan.

Možetš nam se javiti na broj telefona +387 61 563 238 ili pozvati nas pritiskom na slušalicu.

    captcha