Šta su zubni implanti?

Zubni implanti ponekad se nazivaju i implantat zuba – predstavlja zamjenu za prirodni korijen zuba. Velika većina zubnih implantata je izrađena od titanijuma ili legure titanijuma, materijala koji su pokazali da se dobro integrišu sa kostima vilice.

Termin “osseointegirani implantat” se koristi da opiše zubni implant koji je dobro integrisan sa kosti vilice i ima dovoljno stabilnosti da podrži protetski rad (navlaka, most ili proteza). Ukoliko se pridržavate režima njege usta nakon ugradnje, zubni implantat je dugoročno rješenje za protetski rad u obliku krunice, mosta ili proteze.

Kompletna zubna implantacija sastoji se od 3 komponente:

  • zubni implanti (titanski vijak)
  • abutment (komponenta za povezivanje implantata i krune)
  • kruna (napravljena od porculana ili cirkonija), most ili proteza

Zubni implanti – više informacija

Postoji veliki broj različitih proizvođača zubnih implantata i kada ih je postavi iskusan stomatolog ili oralni hirurg, oni su najbolja rešenja za zamjenu zuba.

Zubni implantati trajno su fiksno rješenje kod problema nedostatka jednog ili više zubi, ali i u slučajevima bezubih vilica. Zubni implantati ponašaju se kao prirodni zubi, te vraćaju sve oralne funkcije nakon završetka tretmana.

Zubni implanti se postavljaju na mjestu planiranog zuba. Cilj stomatologa je da obezbijedi da implant ima “primarnu stabilnost” to jest jak kontakt sa kosti. Tokom nekoliko mjeseci nakon implantacije ova stabilnost u kosti se poboljšava.

Da bi nastali ”novi” zubi potreban je postaviti protetski rad na implatate u obliku krune, mosta ili proteze. Implantirani vijak i krunu zuba povezuje tzv. abutment.

Proces implatacije zuba?

Ugradnja implantata je  bezbolan i veoma brz proces. Ukoliko nema komplikacija  implantat se može ugraditi u roku 15 minuta. Nakon ugradnje implantata u donjoj vilici treba čekati dva do tri mjeseca, a u gornjoj vilici tri do četiri mjeseca kako bi se mogao postaviti protetski rad  (krunica, most ili proteza). Nakon što se implantat integriše sa pacijentovom kosti, abutment se privija na implantat, a na abutment  se stavlja krunica.

Rješenja kod bezubih vilica

Ukoliko u vilici ne postoje prirodni zubi, postoji mogućnost da se napravi veoma kvalitetno rješenje pomoću implantata. To podrazumjeva ugradnju dva ili četiri implantata u jednu vilicu s kombiniranim protetskim radom. To znači da se na dva ili  četiri implantata postavlja most od četiri ili šest članova s dodatkom wironit proteze koja se postavlja u stražnju regiju vilice.

Održavanje implanatata

Plan tretmana implantata se ne završava kada se krunice postave. Neophodno je da pratite strogi režim higijene kako biste održali dobro oralno zdravlje i pomogli dugovječnost implantata. To znači poboljšani higijenski režim kod kuće u skladu sa propisanim upustvima ili posjetama stomatologu najmanje svakih 6 do 12 mjeseci. Dokazi pokazuju da nakon ispoštovanih uputstava njege i održavanja režima oralne higijene (lična ili profesionala), implantat može trajati do 20 godina.

Augmentacija (nadograđivanje)  kosti

Glavni uvjet za postupak ugradnje implantata je dobra, zdrava i kvalitetna kost. Ukoliko je kost dobra, možete odmah krenuti u tretman ugradnje . Ukoliko kost nije dovoljno dobra, doktor mora uraditi augmentaciju kosi tj. uz presađivanjem vlastite ili korištenjem umjetne kosti nadograditi kost.

Gubitak kosti u vilici može biti problematičan za liječenje zubnog implanta, jer implantati zahtevaju dovoljan volumen kosti da bi se učvrstio. Augmentacijom se povećava dodatna masa kosti kako bi implantati mogli biti hirurški postavljeni sa visokim stepenom uspjeha.

Augmentacija kosti omogućava osobama sa neadekvatnim kostima da imaju koristi od zubnih implantata omogućavajući im da se raduju rješavanju nedostajućih zuba pomoću implantata.

Nadograđivanje kosti je kozmetička  hirurška procedura koja zamenjuje kost i koja okružuje korijen zuba kada je prirodna kost u pogođenom području propala zbog bolesti. Materijal za nadomjestak kosti materijal može biti sintetički ili uzet od pacijenta. Primarna kost djeluje kao osnova koja omogućava ponovni rast sopstvene kosti i pomaže u održavanju postojećeg zuba.