Vađenje impaktiranih zuba

VAĐENJE IMPAKTIRANIH ZUBA

Impaktirani zubi su potpuno zubi formirani unutar vilične kosti, a nisu izbili na svom mjestu. Ponekad se pojave samo do pola ili se uopšte ne vide. Moguće je da zub bude postavljen u različitim položajima, od onog vrlo malo nagnutog ili rotiranog, pa sve do horizontalnog.

impaktirani zubi
Položaj impaktiranih zuba

Umnjaci su najčešće impaktirani zubi, jer se pojavljuju na kraju zubnog niza, ali to mogu biti i ostali zubi. Umnjaci u vilici izbijaju posljednji od stalnih zuba, pa zato što poslednji niču vrlo često nema dovoljno mjesta za njih.

Tada takve zube nazivamo impaktirani zubi i za njih je potrebna intervencija iz oblasti oralne hirurgije.

SIMPTOMI IMPAKTIRANIH ZUBA

Impaktirani zubi stvaraju imaju nekoliko najčešćij simptoma kao što su:

  • otežano otvaranje usta,
  • otežan govor i žvakanje
  • oticanje
  • crvenilo desni oko zuba
  • jaki bolovi.

Kod impaktiranog zuba koji je samo parcijalno izrastao, stvara se parodontalni džep u koji se skuplja hrana i razvijaju bakterije. Ovo dovodi do čestih upala zuba i mekog tkiva.

Zato je vrlo važno na vrijeme reagovati.

To znači da se ovakav zub odstrani iz usta, jer nabrojani simptomi neće sami prestati sve dok postoji uzrok koji ih izaziva. Ako se problem zanemari, postoji opasnost da se upala proširi na kost i stvori još veći problem.

Impaktirani zub

DIJAGNOSTIKA IMPAKTIRANOG ZUBA

Impaktirani zubi se lako otkrivaju rendgenskom snimkom ili jednostavnim ordinacijskim pregledom. Dijagnoza se uspostavlja brzo i lako na osnovu simptoma.
Pacijent se najčešće žali na jake bolove, otežano otvaranje usta, otok i zaostajanje hrane oko zuba. Moguće je uraditi i 3D snimak te tako još jasnije potvrditi postavljenu dijagnozu, mada to nije najčešće potrebno za samu dijagnozu stanja.

VAĐENJE IMPAKTIRANIH ZUBA

Vađenje impaktiranih zuba se stručno naziva alveotomija i pripada  zahvat hirurškog vađenja zuba.

Razlog tome može biti nepovoljan smjer nicanja ili nedovoljno mjesta za izbijanje u zubnog luku zbog drugog zuba ili neke druge mehaničke zapreke (koštanog ili mekog tkiva). U tom slučaju impaktirani umnjaci mogu izazvati simptome poput boli i oticanja zbog čega je indicirana alveotomija.

KAKO TEČE ZAHVAT I ŠTO OČEKIVATI NAKON ZAHVATA?

Zahvat vađenja impaktiranog zuba radi se u lokalnoj anesteziji, što znači da je postupak potpuno bezbolan. Prilikom zahvata pravi se mali rez na desni, odstranjuje se dio alveolarne kosti i vadi se zaostali impaktirani zub.

Po završetku zahvata rana se sašije koja zarasta u roku od 7 dana i nakon čega se skidaju šavovi.Kost se spontano gegeneriše nakon nekoliko mjeseci.

Vađenje impaktiranih zuba je rutinski operativni zahvat i danas je veoma čest zahvat.

Postoperativna bol i lagano oticanje što je normalna reakcija zbog rada na tkivu i lako se umiruje oblogama i lijekovima protiv bola.

PREPORUKE NAKON ZAHVATA

Nakon samog zahvata, poželjno je da jedete tekuću i mekšu hranu, a pritom treba izbjegavati vruće napitke i vruću hranu. Preporučuje se izbjegavati pušenje neposredno nakon zahvata i izbjegavati konzumaciju alkohola.

ZAKAŽITE SVOJ PREGLED

Ako mislite da vam je potrebna alveotomija ili vađenje impaktiranih zuba, obratite se Stomatološkoj ordinaciji Širbegović. Nazovite nas danas i zakažite svoj besplatni pregled!