Sinus lift

Sinus lift – zahvat podizanja sinusa

Sinus lift je oralnohirurški zahvat dizanja dna sinusa u cilju povećanja volumena kosti koja je potrebna za postavljanje zubnih implantata. Bez dovoljne količine kosti u gornjoj vilici nemoguće je postaviti implantat. U slučaju da su sinusi spušteni potrebno je uraditi sinus list.
Ovaj postupak povećava količinu kosti u gornjoj čeljusti koja je potrebna za zubne implantate.
Cilj zahvata je ispuniti dio sinusne šupljine biomaterijalom koji će se vremenom okoštati, te postaviti čvrste temelje za buduće implantate. Nakon zahvata sinus neće imati nikakvih negativnih utjecaja na funkciju sinusa i zdravlje osobe.

oboljenje desni i kardiovaskularne bolesti

Kome je potrebno povećanje sinus lift?

Kako sve više ljudi postavljaju zubne implantate kako bi nadomjestili nedostajuće zube sinus lift postaje sve češći zahvat.
Povećanje sinusa može biti potrebno ako vam nedostaju zubi u stražnjoj strani čeljusti, u blizini vaših sinusa. Čeljust i zubi na ovom području mogu biti izgubljeni zbog urođenih mana, parodontopatije, drugih medicinskih stanja. Sinus lift se također može koristiti ako su vam sinusi preblizu gornje čeljusti i trebate više prostora za postavljanje implantata.

Šta se dešava prije postupka povećanja sinusa?

Sinus lift je u osnovi transplantacija kosti. Koristite kost s jednog mjesta i koristite je u gornjoj čeljusti. Ipak,najčešće vrste materijala koje se koriste u operacijama podizanja sinusa su sintetički materijali slični kostima koji se nazivaju umjetna kost.

Postupak sinus lifta

Postupak podizanja sinusa smatra se jednostavnim hirurškim postupkom. Izvodi se ambulantno u ordinaciji oralnog hirurga. Operacija obično traje oko 90 minuta.

Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji i potpuno je bezbolan.

Dakle, postupak je počinje tako što se podiže dno sinusa i stvara se prostor, koji ispunjavamo sintetičkim materijalom (umjetna kost)) radi dobivanja potrebnog volumena kosti. Nakon uspješne operacije potrebno 6-9 mjeseci da se stvori dovoljeno kosti i kako bi se nastavilo sa ugradnjom implantata.

Dok se radi sinus lift, nekada je moguće u inicijalnoj fazi postaviti zajedno zubne implantate i umjetnu kost, pod uslovom da postoji dovoljna količina prirodne kosti.
Nakon zahvata moguće da je dođe do blakog oteknuća ili pojava krvarenja iz nosa. Nikako se ne preporučuje ispuhivanje nosa da nebi došlo do pomjeranja umjetne kosti koja ili da nebi popucali šavovi nakon zahvata.

Potrebno je uzimati analgetike po potrebi, piti antibiotike i ispirati usta sa usnom vodicom. Većina pacijenata osjeća samo malu nelagodu nakon zahvata.

Šta se događa nakon povećanja sinusa?

Kad odete kući, vjerojatno ćete dobiti sprej sa slanom otopinom za održavanje vlažnosti nosa, recept za sprječavanje začepljenja i oteklina, recept za lijekove protiv bolova, antibiotik i antimikrobnu vodicu za ispiranje usta kako biste spriječili infekciju.

Većina pacijenata drži hladne obloge prvi i drugi dan dok ne nastave s normalnim aktivnostima. Imat ćete dodatni pregled kod stomatologa 7-10 dana nakon operacije.
Tijekom tog pregleda, stručnjak će pregledati mjesto operacije i može ukloniti sve šavove koji se sami nisu otopili.

Potpunom oporavku nakon podizanja sinusa potrebno je najmanje 6 mjeseci da se zacijele sinusi i da kost bude dovoljno čvrsta da podrži zubne implantate. Iako se proces može činiti sporim, radite na postizanju rezultata koji će trajati cijeli život.

Rizici postupka povećanja sinusa

OSinus lift je kirurški zahvat i stoga nosi neke inherentne rizike. Glavni rizik ove operacije je probijanje ili kidanje membrane. Ako se to dogodi, može se popraviti i operacija se može nastaviti. Ponekad bi, u slučaju većeg pucanja, membrani trebalo dati vremena da zacijeli prije nego što se dizanje ponovno dogodi kasnije.

Veći rizik je infekcija sinusa. Vaš kirurg će vam dati lijekove kako biste se zaštitili od toga, a vi morate paziti da ne kihnete ili ne ispušete previše nos kako biste izbjegli pomicanje materijala koštanog transplantata ili pomaknuli šavove.

Alternativa zahvatu sinus lift je zahvat All on 4 u kojemu se izbjegavaju područja sa malim volumenom kosti za ugradnju zubnih implantata i kod kojeg je postupak nadoknade zubi puni brži.

Iz tog razloga ne preporučujemo povećanje sinusa tijekom sezone alergija.

Sinus lift u Stomatološkoj ordinaciji Širbegović

Ako mislite da vam je potreban zahvat sinus lift, posjetite Stomatološkoj ordinaciji Širbeogović. Nazovite nas danas i zakažite svoj besplatni pregled!