Korektivni zahvati na gingivi

Korektivni zahvati na gingivi – gingivektomija i gingivoplastika

Za probleme s visinom, debljinom ili količinom zubnog mesa potrebna hirurška korekcija gingive. Najčešći korektivni zahvati na zubnom mesu i gingivi su:
• gingivektomija
• gingivoplastika


Gingivektomija se koristi za uklanjanjnje oboljelog i/ili mrtvog tkiva ali i za ispravljanje nepravilno oblikovanih ili asimetričnih desni, uzrokovano genima, bolešću ili traumom. Ne odstranjuje se cijela gingiva, već samo dio koji čini zid parodontalnog džepa. Danas se gingivektomija koristi i u estetske svrhe.

Gingivoplastika je estetsko preoblikovanje linije desni. Izvodi kako bi se preoblikovalo zdravo tkivo gingive oko zuba, iz estetskih razloga, ali i za transplantaciju zubnog mesa, kada je to potrebno.

Augmentacija kosti

Zašto radimo korektivnE zahvate na gingivi?

Oni pomažu da se zaustavi ili uspori razvoj paredontoze i omogućavaju zubnom mesu da brže ozdravi. Gingivektomija će odstraniti bolesno tkivo kako bi se održalo optimalno zdravlje zubnog mesa.
Primarna primjena gingivoplastike je estetsko preoblikovanje linije desni. Neki imaju neobično oblikovanu ili pretjeranu gingivu. Iako takvo stanje desni ugrožava oralno zdravlje, ono može značajno narušiti estetiku osmijeha i samopouzdanje ljudi. Zubno meso se uklanja i preoblikuje oko vrha zuba kako bi zubi izgledali duže i pravilnije oblikovani.

Gingivoplastika i gingivektomija – postupak

Prije zahvata čisti se kamenca koji se nalazi na zubima sa prisutnim džepovima. Nakon toga, pacijentu se daje lokalna anestezija, kako ne bi osjetio zahvat. Vrijeme zahvata ovisi o količini tkiva koje se odstrannjuje i broju zuba koje treba obraditi.
Niti jedan od zahvata ne prodire u kost ili je odstranjuje.
Gingivoplastika se najčešće obavlja skalpelom i dentalnim laserim, a ponekada i dijamantnim borerima.
Nakon obavljenog zahvata , na zubno meso stavljaju se periodontalni zavoji, koje pacijent nosi između oko 7 dana.

Koliko traje oporavak?

Oporavak obično traje oko sedam dana. Nakon zahvata gingivektomije preporučuje se preventivni pregled kod stomatologa svaka 2 puta godišnje.
Oba postupka su bezbolna i koristi se samo lokalni anestetik.
Treba koristiti mekanu (soft) četkicu za zube ili hirurška četkica za zube. Prvih nekoliko dana treba izbjegavati, tvrdu, hrskavu ili začinjenu hranu.
Također, važno je održavati dobru oralnu higijenu usne šupljine.

ZAKAŽITE SVOJ PREGLED

Ako mislite da vam je potrebna korektivni zahvat na zubnom mesu, obratite se Stomatološkoj ordinaciji Širbegović. Mi ćemo procijeniti da li vam je potrebna gingivektomija ili gingivoplastika. Nazovite nas danas i zakažite svoj besplatni pregled!