Kiretaža zuba

KIRETAŽA ZUBA

Kiretaža zuba podrazumijeva čišćenje unutrašnjeg područja desni dok ne dođe do korijena zuba, kako bi se uklonio kamenac i bakterijski plak, kao i mrlje uzrokovane vanjskim agensima.

Kod kiretaže zuba, specijalnim alatima se pristupa najnepristupačnijim područjima, čime se izbjegava nepopravljiva oštećenja zuba.

Kiretaža se sastoji od čišćenja korijena zuba ispod niva desni.

Kiretažu zuba ne treba poistovijetiti sa tradicionalnim čišćenjem zubnog kamenca. Ona je intenzivniji tretman kojim se rješavaju parodontalni problemi i izvodi se ispod linije desni. Kiretaža je proces u kojem se desni prvo struže kako bi se uklonio kamenac, a zatim se polira i zaglađuje do korijena zuba.

kiretaža zuba

Kada se preporučuje kiretaža zuba?

Bolesti desni često su uzrokovane nakupljanjem bakterijskog plaka. pranjem zuba dva puta dnevno činimo dobru prevenciju bolesti desni. Međutim, četkanje nije dovoljno da otklone bakterije, jer do nekih zubnih područja je teško doći, a posebno do ruba desni.

S obzirom da su parodontalne bolesti asimptomatske, potrebno je redovno odlaziti kod stomatologa koji može otkriti problem i preporučiti kiretažu.

Zašto se preporučuje kiretaža?

Kiretaža zuba se najčešće koristi u liječenju parodontoze, upale i infekcije desni (gore na slici). Može se koristiti u kombinaciji s drugim parodontološkim operacijama i postupcima te u slučaju ponavljanja parodontalnih infekcija.

Pozitivni učinci ove terapije su:

  • Povlačenje crvenila
  • Nestanak otoka
  • Prestanak krvarenja zubnog mesa
  • Izlječenje upale
  • Čvršće zubno tkivo

Kiretaža je složeniji tretman od čišćenja zuba i i obično ga izvodi stomatolog ili parodontolog. Kiretaža je tretman koji koristi ne samo oralnom zdravlju, već i zdravlju općenito. Poboljšava estetiku zuba i desni, djeluje specifično eliminirajući bakterijski plak, smanjuje rizik od gubitka zuba, sprječava loš zadah i smanjuje opasnost od kardiovaskularnih bolesti.

Kiretaža zuba

Da li je kiretaža zuba bolna?

Ovaj tretman je invazivniji od tradicionalnog čišćenja zuba jer pokušava ukloniti bakterije nakupljene unutar desni dok se zub ne ispolira do korijena.

Općenito, to nije bolan proces jer prije nego što se uradi kiretaža, aplicira se stavlja lokalnu anesteziju. Kada se učinci anestezije smire, pacijenti obično osjećaju blagu nelagodu i osjetljivost posebno u području desni.

Kako se izvodi kiretaža zuba?

Kiretaža se može radi na jednom zubu ili po kvadrantima (više zuba. Izvodi se mehaničkim otklanjanjem i laserom, iako je kombinacija ta dva postupka najbolja metoda.

Prva faza počinje skaliranjem korijena ili ultrazvukom i drugim specijalnim alatima za uklanjanje plaka i kamenca.

Druga faza kiretaže se sastoji od poliranja zuba, ostavljajući ih potpuno glatkim i sjajnim. U ovoj fazi se eliminiše poliranje mrlja ostavljajući glatku površinu bez tekstura.

Da bi ovaj tretman bio efikasan, potrebno je ponovo procijeniti stanje usta pacijenta i raditi periodično održavanje kako bi se izbjegle komplikacije ili ponovno brzo nakupljanje bakterija.

Kiretaža zuba - procedura

Koliko dugo traje tretman?

Trajanje dentalne kiretaže određuje se prema oštećenju zuba i količini prisutnog bakterijskog plaka ili kamenca u desni. Generalno se obavlja u dvije sesije, nudeći pacijentu udobniji tretman bez komplikacija.

Koliko često se radi kiretaža zuba?

Nakon urađene dijagnoze i procedure, zakazuju se pregledi parodontološkog održavanja svakih četiri ili šest mjeseci. Važno je zapamtiti,ako se ne preduzme potrebna njega, upala desni će se vjerovatno ponovo pojaviti.

Sljedeći zakazani pregledi omogućavaju specijalistu da izvrši tretman održavanja na selektivnim zubima koji zahtijevaju više pažnje zbog nakupljanja bakterijskog plaka. Na taj način pacijent može izbjeći invazivniji tretman kiretaže zuba, pa je važno redovno posjećivati stomatologa.

Cijena kiretaže zuba

Cijena dentalne kiretaže može varirati u zavisnosti od zahvaćenih područja, broja kvadranata koje će specijalista liječiti ako su potrebne dodatne intervencije i seansi potrebnih za liječenje.

kiretaža zuba

Postoje li nuspojave povezane s ovim tretmanom?

Prilikom izvođenja dentalne kiretaže pacijent može imati različite nuspojave kao što su osjetljivost na obrađenim područjima, krvarenje desni u trajanju od nekoliko dana, te određeni bol ili nelagodnost nakon završetka djelovanja anestezije primijenjene tokom tretmana.

Kiretaža se sastoji od unutrašnjeg čišćenja desni posebnim alatima, tako da područje može biti otečeno ili crveno u kratkom periodu nakon tretmana. Ali sve nuspojave koje su prisutne u tretmanu mogu se liječiti lijekovima koje odredi parodontolog.

Specijalisti poručuju ljudima da prestanu pušiti najmanje 48 sati nakon primjene tretmana kako bi se desni oporavili.

Kiretaža zuba u Širbegović stomatologiji

Ako mislite da vam je potrebna kiretaža, posjetite Širbeogović stomatologiju. Mi ćemo procijeniti da li vam je potrebna kiretaža zuba. Nazovite nas danas i zakažite svoj besplatni pregled!