Hirurško vađenje zuba

HIRURŠKO VAĐENJE ZUBA

Hirurško vađenje zuba je složeniji zahvat od jednostavne ekstrakcije koje najčešće izvodi oralni hirurg. Zahvat se izvodi tako što doktor napravi mali rez na desni i hirurški ukloni umnjak koji je  slomljen ili je nepravilno izrastao. Hirurško vađenje zuba se izvodi u lokalnoj anesteziji.

Tokom vađenja zuba možete očekivati osjećaj pritiska, ali ne  bol.

Za razliku od hirurškog vađenja, jednostavna vađenja se izvode na zubu koji se može vidjeti unutar usta i koji nema neku komplikaciju. Opšti stomatolozi rade jednostavna vađenja u lokalnoj anesteziji.

Izbjeljivanje zuba

Ljudu imaju strah od hirurškog vađenja zuba. Zato ćemo ovdje dati odgovor na neka najčešća pitanja.

Kada trebam hirurško vađenje zuba?

Vađenje umnjaka obično zahtijeva hirurško vađenje, posebno ako su impaktirani ili nisu potpuno izbili iz desni. Drugi razlozi zbog kojih vam treba hirurški zahvat su ozbiljno slomljeni zub ili zub sa dugim zakrivljenim korijenima. Postoje i slučajevi kada je kost oko zuba previše gusta, pa je potrebno hirurško vađenje.

Koliko traje hirurško vađenje zuba?

Vađenje zuba općenito je jednostavan postupak. Hirurško vađenja zuba općenito traje 20-40 minuta. To uključuje vrijeme za pripremu, utrnuće zuba, vađenje zuba i postoperativni zahvat.

Koliko je bolno hirurško vađenje zuba?

Ne, nemate razloga za brigu. Vađenje zuba, bio on hirurški ili ne, ne bi trebalo boljeti. Obično ćete osjetiti blagi pritisak, jer je područje utrnulo djelovanjem anestetika, a nakon toga nećete moći osjetiti zahvat.

Mogu li se voziti kući nakon vađenja zuba?

Lokalna anestezija ne utiče na motoričke sposobnosti pacijenta, pa je nakon zahvata potpuno je sigurna za vožnju. Ova vrsta zahvata poznata je kao vađenje zuba bez sedacije, a pacijenti se mogu sami voziti bez dodatne brige. Ipak, mi zbof opreza preporučujemo da vas neko vozi nakon hirurškog vađenja zuba.

Koliko brzo mogu jesti nakon hirurškog vađenja zuba?

Izbjegavajte žvakanje na mjestu ekstrakcije otprilike dvije sedmice nakon postupka kako ne biste poremetili i odložili proces zarastanja. Možete početi jesti svoju uobičajenu hranu nakon tri dana, a izbjegavajte jako vruću, začinjenu, kiselu, ljepljivu i hrskavu hranu dok vam desni i čeljusna kost potpuno ne zarastu.

Šta treba izbjegavati nakon vađenja zuba?

Nakon vađenja zuba izbjegavajte sisanje rane, treba izbjegavati pušenje, konzumiranje tvrde hrane i sl. Pokušajte nakon vađenja zuba jesti meku i tekuću hranu poput supa, pire krompira, jogurta, mliječnih napitaka, smootija itd. Izbjegavajte tople napitke, začinjenu hranu, gazirana pića.

Kakav je oporavak nakon vađenja zuba?

Oporavak od hirurškog vašenja zuba može potrajati nekoliko dana duže u odnosu na jednostavnu ekstrakciju. Hirurški konac će te izvaditi najčešće nakon sedam dana prilikom kontrole rane. Za to vrijeme dobit ćete lijekove protiv bolova, a postoperativne upute trebate pažljivo slijediti.

Hirurško vađenje zuba u Stomatološkoj ordinaciji Širbegović

Ako mislite da vam je potrebna hirurška ekstrakcija, posjetite Stomatološkoj ordinaciji Širbeogović. Mi ćemo procijeniti da li vam je potrebna hirurško ili jednostavno vađenje zuba i utvrditi možete li ukloniti zub u našoj ordinaciji. Nazovite nas danas i zakažite svoj besplatni pregled!