Čišćenje zubnog kamenca

ČIŠĆENJE ZUBNOG KAMENCA

Čišćenje zubnog kamenca zanači otklanjanje zubnih naslaga u vidu plaka, kamenaca i pigmentacija nastalih konzumacijom hrane i pića. Zubni kamenac nije moguće odstraniti u kućnim uslovima niti postupcima oralne higijene.

Zato vam je potrebna intervencija stomatologa. Ovo vrlo čest terapijski zahvat i može se smatrati prevencijom u oralnom zdravlju.

Prednosti čišćenja zubnog kamenca:

  • Uklanjanje kalcifikata na zubima
  • Prevencija parodontalnih bolesti
  • Glatki zubi
  • Efekat izbjeljivanja zuba
  • Uklanjanje nečistoća
zubna caklina

ZAŠTO JE VAŽNO ČISTITI ZUBNI KAMENAC?

Zubni kamenac i njegov prethodnik, plak, mogu izazvati dosta problema za zdravlje vaših zuba.

Nakupljanje kamenca uzrokuje loš zadah zbog nakupljanja bakterija u ustima koje uništavaju caklinu. Dugotrajni kamenac ubrzavaju bolest desni koji u krajnjem slučaju može izazvati gingivitis i parodontozu.

Tvrdi sloj kamenca na zubu može zauzvrat može dovesti do osjetljivosti zuba, karijesa, pa čak i gubitka zuba!

Nakon odstranjivanja kamenca važno je ispolirati zube kako bi površina bila glatka i manje podložna za stvaranje kamenca.

Sve su ovo razlozi zbog kojih morate čistiti kamenc.

ŠTA JE ZUBNI KAMENAC?

Zubni kamenac je stvrdnuta nakupina plaka i minerala iz pljuvačke na vašim zubima. Kamenac prekriva vanjsku stranu zuba i prodire ispod linije desni. Zubni kamenac na zubima se osjeća kao hrapavo ćebe.

Budući da je kamenc porozan, hrana i piće mogu lako obojiti kamenac.

Naslage kamenca, koje se često talože iza i između zuba, izgledaju žute ili smeđe.

Zubni kamenac

KOLIKO ČESTO TREBA OTKLANJATI ZUBNI KAMENAC?

Učestalost posjeta stomatologu treba ovisiti o oralnom zdravlju i preporuci vašeg stomatologa. Stomatolozi savjetuju čišćenje i pregled zuba svakih šest mjeseci.

Potrebne su češće posjete ako imate bolest desni ili ste u opasnosti od rizika bolesti desni (ako pušite ili imate dijabetes, na primjer).

Također, ako imate sklonost stvaranju plaka, a time i kamenca, trebati će vam češće čišćenje.

Čušćenje zubnog kamenca

PREVENCIJA ZUBNOG KAMENCA NA ZUBIMA

U vašim ustima živi 700 vrsta bakterija!

Kada se plak pun bakterija pomiješa s česticama hrane, nastaju kiseline koje uništavju zube. Ako se plak dugo nalazi na zubima i kombinuje se s mineralima iz pljuvačke uzrokuje nastanak kamenaca.

Prevencija nastanka zubnog kamenca zasniva se na dobroj oralnoj njezi. Plak se počinje stvarati 4 do 12 sati nakon pranja zubi, zato je iznimno važno prati zube barem dvaput dnevno i redovno ih čistiti zubnim koncem.

Tečnosti za ispriranje usta su odličan način da otklonite štetne bakterije iz usta i zaštitie zube od nastanka kamenca.

Ako se zapusti redovna oralna higijena, kamenac može dovesti do ozbiljnijih bolesti gingive poput gingivitisa i parodontoze, a u konačnici i do gubitka zuba.

DA LI BOLI SKIDANJE ZUBNOG KAMENCA?

Čiščenje zubnog kamenca uključuje upotrebu instrumenata za njegovo skidanje koji  uklanjaju naslage sa zubi.

Čišćenje zubnih naslaga se obično izvodi bez potrebe za lokalnim anestetikom i ubraja se u bezbolne metode. Prilikom tretmana se može javiti osjetljivost, ali samo na pojedinim područjima koja su u blizini vrata zuba ispod nivao desni.

Ako ste netolarantni na bol, možete primiti manju dozu anestezije kako bi postupakk bio potpuno bezbolan.

CIJENA ČIŠĆENJA ZUBNOG KAMENCA

U ordinaciji ‘’Širbegović Stomatologija’’ cijena skidanja kamenca oba zubna luka iznosi 50 KM. Više o načinima plaćanja i cijenu zahvata možete provjeriti u  cjenovniku ordinacije. Ako mislite da vam je potrebno čišćenje zubnog kamenca , posjetite ordinaciju Širbeogović Stomatologija. Nazovite nas danas i zakažite svoj besplatni pregled!