Apikotomija korijena zuba

Apikotomija korijena zuba

Apikotomija korijena zuba je manji oralno-hirurški zahvat pomoću kojeg se uklanja infekcija (granulat) na vršku korijena zuba i resekcija istog korijena. Ona se sprovodi u slučaju da standardno endodontsko liječenje korijena zuba nije uspjela.

Apikotomiju se izvodi u uslovima kada je zub očuvan u kosti i ako infekcija nije previše zahvatila zdravu kost iznad zuba.

Ovaj zahvat najčešće radi oralni hirurg.

Kada se izvodi za apikotomija korijena?

Postupak se obično preporučuje kada je već provedeno standardno liječenje kanala korijena na zubu, ali nije dovoljno za spas zuba i sprječavanje daljnjih komplikacija.

U slučajevima kada se jedan korijen gura u prostor susjednog korijena, apikotomija može biti od pomoći u sprječavanju problema koji bi kasnije mogli utjecati na više zuba.

Apikotomija se najčešće preporučujeo kada ne postoji prava alternativna terapija, osim da se ukloni cijeli zub. U slučaju vađenja zuba trebat će vam implantat, most ili parcijalna  proteza kako biste popunili zubni niz i spriječili pomjeranje susjednih zuba.

Infekcija korijena zuba
Infekcija na korijenu zuba

Kada se izvodi apikotomija korijena zuba?

Postupak se obično preporučuje kada je već provedeno standardno liječenje kanala korijena na zubu, ali nije dovoljno za spas zuba i sprječavanje daljnjih komplikacija.
U slučajevima kada se jedan korijen gura u prostor susjednog korijena, apikotomija može biti od pomoći u sprječavanju problema koji bi kasnije mogli utjecati na više zuba.

Apikotomija se najčešće preporučujeo kada ne postoji prava alternativna terapija, osim da se ukloni cijeli zub.

U slučaju vađenja zuba trebat će vam implantat, most ili parcijalna proteza kako biste popunili zubni niz i spriječili pomjeranje susjednih zuba.

DA LI JE APIKOTOMIJA BOLNA?

Pacijenti će u pripremi za apikotomiju primiti lokalnu anesteziju kako bi spriječili bol. Ona može biti invazivnija endodontskog liječenja kanala korijena, što znači da je vrijeme oporavka duže i zahtjevnije.

Manje tegobe i otekline normalne su nakon zahvata.

Postoperativni bol obično stalno smanjivao tijekom prvih nekoliko dana, tako da pacijenata ne uzima nikakve lijekove protiv bolova.

Oni pacijenti koji su uzimali lijekove nakon apikotomije pronašli su odgovarajuće olakšanje od lijekova protiv bolova koji se prodaju bez recepta.

KAKAV JE POSTUPAK APIKOTOMIJE?

Evo pregleda procedure:

  1. Prije nego štose krene u operativni postupak, dobit ćete lokalni anestetik kako utrnulo područje oko zahvaćenog zuba.
  2. Tokom postupka, na desni se pravi mali rez kako bi stiglo do korijena. Uklanja samo nekoliko milimetara korijena i zaraženo tkivo koje okružuje korijen.
  3. Nakon uklanjanja vrha korijena, korijenski kanal se čisti i zatvara malim ispunom kako bi se spriječila buduća infekcija. Preventivno se može napraviti još jedan rendgenski snimak kako bi se uvjerili da zubi i vilica izgledaju dobro i da nema prostora na kojima bi se mogla nastati nova infekcija.
  4. Tkivo će tada biti zašiveno, tako da vam desni mogu brzo zacijeliti. Kost oko korijena zuba će također na kraju zacijeliti i popuniti šupljinu. Bol ili nelagodu tokom postupka ne biste trebali osjećati.

Apikotomija obično traje 30 do 90 minuta. Položaj zuba i složenost strukture korijena mogu uticati na vrijeme potrebno za dovršetak operacije.

Cijeli zahvat obavlja u jednoj posjeti, a za sedam dana pacijent dolazi na skidanje šavova i kontrolu.

POSTOPERATIVNI TRETMAN I OPORAVAK

Nakon što anestetik otpusti, možete osjetiti manju nelagodu i oticanje. To se postupno smanjuje u sljedećih nekoliko dana, a u roku od dan -dva trebali biste moći nastaviti s normalnim aktivnostima.

Doktor će vam propisati antibiotike koji će pomoći u borbi protiv postojeće infekcije ili spriječiti postoperativnu infekciju. Za bol bi trebali biti dovoljni protuupalni lijekovi poput ibuprofena. Pacijent ih nastavlja piti naredna dva dana kako bi cijeli zahvat prošao što bezbolnije.

Šavovi se obično uklanjaju u roku od jedne sedmice. Morat ćete biti pažljivi pri četkanju i čišćenju zubi koncem u blizini mjesta operacije dok su prisutni šavovi.

Procenat uspjeha, rizici i komplikacije apikoektomije.

Apikotomija se smatra rutinskim ambulantnim zahvatom. Oko 97 posto slučajeva i dalje imalo odlične rezultate nakon apikalne operacije do 5 godina kasnije.

U rijetkim slučajevima možete doživjeti dodatnu infekciju ili oštećenje živaca. Međutim, to su malo vjerojatne komplikacije – i mogu se pojaviti kod mnogih vrsta stomatoloških zahvata, a ne samo kod apikotomije.

Apikotomija se smatra neuspješnom ako ne ublaži simptome ili ne zacijeli na odgovarajući način, što se dešava izuzetno rijetko.

Budite svjesni da je alternativa apikoektomiji uklanjanje cijelog zuba. Dakle, ako vaš stomatolog preporuči operaciju vrha korijena, razmislite ozbiljno.

Ne odgađajte s donošenjem odluke o apikoektomiji. Infekcija oko jednog zuba mogla bi se proširiti, uzrokujući ozbiljne zdravstvene probleme sa zubima.

ZAKAŽITE SVOJ PREGLED

Ako mislite da vam je potrebna apikotomija korijena zuba, obratite se Stomatološkoj ordinaciji Širbegović. Mi ćemo procijeniti da li vam je potrebna apikotomija ili endodntsko čišćenje korijena koje u većini slučajeva rješava problem sa infekcijom. Nazovite nas danas i zakažite svoj besplatni pregled!


POZOVI OVDJE